sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Parasta TurussaTurku on seurannut askeleitani viimeiset kaksi ja puoli vuotta, mutta samalla minä olen saanut tutkailla Turun menoa sen saman ajan. On totta, että kaupunki on ja seisoo paikallaan vakaasti, niin kuin se on tehnyt jo satoja vuosia. Kaupunki on siis nähnyt monenlaista tallaajaa – iloisia, surullisia, köyhiä ja rikkaita, mutta Aurajoki se vain virtaa hiljakseen, uskollisesti, eikä sen vesi muutu kuin välillä ihmisten kiinnittäessä huomiota saasteisiin ja sitten jälleen heidän unohtaessaan ne.

Vaikka kaupunki on ja pysyy, on siellä kuitenkin ihmisiä, jotka muuttavat ja luovat eloa kaupunkiin. Ilman ihmisiä kaupunki olisi pelkkä museo ja ulkokuori, kuin lavasteet jollekin, mitä ei ehkä enää koskaan olisi. Siksi on hyvä, että asiat muuttuvat ja liikkuvat eteenpäin. 
Tällä monimutkaisella ja kaukaa haetulla epilogilla voin aloittaa listaukseni niistä asioista, jotka Turussa koin itselleni tärkeiksi tai vähintäänkin huomionarvoisiksi. Turussa on paljon asioita, jotka piristivät minua niinä hetkinä, kun talsin vuotavissa kumisaappaissani Lidliin ostamaan halpaa ruokaa. Se saattoi olla jokin talo, jota en ollut koskaan aiemmin huomannut. Se saattoi olla ihminen, joka näytti hauskalta tai erikoiselta. Se saattoi olla uusi kauppa, joka oli ponnahtanut eloon tai sitten ajatus, joka pyörähti mielessäni ja unohtui taas. Tällaista kuitenkin tapahtuu kaikissa kaupungeissa. Mutta mikä itse Turussa on kaikista parasta?

Paras kahvila

Cafe Art oli se paikka, missä yritän silloin tällöin ylläpitää Tampereella opittua kahvilakulttuuria. Vaikka Turussa kahville meno ei tuntunut olevan yhtä suosittu seurustelutapa kuin Tampereella, saattoi Artissa unohtua tuijottamaan kauniita tauluja tai uppoutua keskusteluun pitkäksikin aikaa. Kauniita lamppuja, kaunis tunnelma sekä kaupungin paras kaakao. Kahviahan minä en juo, nimittäin.

Paras brunssi

Voi, kuinka tulen kaipaamaan tämän kaupungin brunsseja! Olen kokeillut useampaakin paikkaa, mutta voiton vie Åboa Vetuksen lauantainen jazz-brunssi. Miten tunnelmallista musiikkia, hyvää ruokaa ja juomaa sekä aina tilaa. Toisin kuin siellä kovasti mainostetussa Blankossa. Ja aivan ihana ulkoterassi, mikäli on kesä! Oi Turun brunssit, teille voisi säveltää vaikka laulun… Valitettavaa on, että Tampereen brunssit eivät vielä yllä läheskään Turun tasolle, vaikka sielläkin on pari hyvää ehdokasta.
Paras ravintola

Opiskelija kun olen, ei ravintolakokemuksia ole tullut ihan yhtä paljon kuin olisi voinut toivoa – silloin nimittäin kun on varaa mennä jonnekin syömään, menee mieluiten varmasti hyvään paikkaan, siis samaan paikkaan. Lempparini on kuitenkin Trattoria Romana. Paljon hyviä muistoja, ajatuksia ja mielikuvia. Ja voitokas alkulautanen.

Paras opiskelijaravintola

Macciavelli ja Assarin ullakko. Assarilla on tullut pyörittyä paljon, ja Macciavellissä on ravintolatasoisia deliruokia opiskelijahintaan alle viidellä eurolla! (Täytyykin muuten käydä syömässä vielä pari ennen kuin muutan).

Paras yöravintola

Hese. Tätä ei tarvitse selitellä.

Paras yökerho

Niin, niistä viidestä. Börs on vähän liian iso, Marilyn vähän liian teini, Dynamo vähän liian hipsteri, Forte vähän liian lihatiski, joten jäljelle jää Vegas ja Monkey, jotka ovat lemppareitani. Vegasissa on lisäksi pianowar, joka on hyvä.

Paras kuvattava kohde

Jokiranta yöllä, jokiranta päivällä. Jokiranta kesällä, jokiranta talvella. Jokiranta taiteellisesti, jokiranta tavallisesti. Jokirannan ihmisiä, jokirannan kahviloita, jokiranta niin, jokiranta näin, jokiranta väärin päin... 
 Paras baari

Näitä on aika monta – Papu on hauska ja erilainen (baarijakkarat ovat keinuja – siis keinuja!), Kuka vähän omituinen ja Koulu sellainen, jossa on varmasti aina tilaa. Bar4 on trendikäs ja hauska, mutta aina täynnä ja meluisa.

Paras opiskelijatapahtuma

Jos mukaan ei lasketa niitä oman alan porukan tapahtumia, joissa on tietysti kaikista mukavinta, koska tuntee kaikki, valitsen hauskimmaksi tapahtumaksi Aurajokilaivuritutkinnon. Kevät on tulossa ja kierretään kavereiden kanssa eri laivoissa, mikäs sen hauskempaa. Myös vappu Turussa on ihana, mutta ehkä ei ihan niin tapahtumarikas kuin Tampereella...

Paras tapahtuma

Kaikista kivoin tapahtuma oli Kerkko Koskisen keikka viime syksynä. Kaikista merkittävin tapahtuma kaupungin kannalta oli kullttuuripääkaupunkivuoden avajaiset, mutta se ei kiiri ihan ykköseksi, koska oli niin hirrrrvittävän kylmä.Paras museo

Sanoisin että Logomo, jos haluaa muutakin kuin vaan katsella tauluja. Sanoisin että Turun taidemuseo, jos haluaa katsella niitä tauluja. Sanoisin että Åboa Vetus, jos haluaa kokea historian. En voi sanoa Turun linna, koska en ole vieläkään käynyt siellä (noloa!).

Paras tapa harmistua Turussa

Tulla iltajunalla kello 23 asemalle kolmen jättimäisen laukun kanssa ja huomata, ettei ole rahaa bussiin eikä taksiin, ja kävellä sitten kotiin. Toinen hyvä tapa on hoitaa asioita tuulisena ja kylmänä talvipäivänä, kun koko kaupunki on yksi luistinrata, jossa hyväkuntoinen 20-vuotiaskin pelkää kaatuvansa ja murtavansa luunsa.Paras tapa viettää viikonloppua Turussa

Jos on rahaa, käy ravintoloissa. Muuten paras tapa on kävellä tai juosta jokirantaa edestakaisin, kummalla puolella vaan. Sama toimii myös parhaana tapana urheilla tässä kaupungissa (heti yo-liikunnan jälkeen).

Paras turistikohde

Jos Tuomiokirkkoa ei lasketa, tai ehkä vaikka laskettaisiinkin, on paras turistikohde mielestäni Vartiovuorenmäellä sijaitseva Työläismuseokortteli, jonka vertaista ei Suomessa varmaan muualla olekaan.

Paras julkinen tila

Kirjasto, kirjasto, kirjasto! Siitä ei ole epäilystäkään, sillä pääkirjasto on koko kaupungin olohuone - kuinka harvinaista tässä kylmässä ja koleassa maassa! Kirjasto on viihtyisä ja sieltä löytyy kaikenlaista tietoa. Siinä pääsyyt.


 Paras kaupunginosa

Kivoin kaupunginosa keskustan ja yliopisto-alueen lisäksi on varmaankin Port Artur, jonka kaduilla voi kuvitella elävänsä aika monta kymmentä vuotta takanapäin…

Paras murreilmaisu

Voi, saatan ehkä kaivata konditionaali-imperfektiä ja lauseiden painotusta. Ja sitä - voi minua - ketä:ä myös. Enpä olisi ikinä uskonut. "Mitäse sanos sulle? Ketä se oli ku puhus sulle eile?" 

Parhaat salaisuudet

Turun taidemuseoon pääsee perjantai-iltaisin ilmaiseksi. Koroistenniemellä voi kuvitella olevansa maalla ja tuijottaa samalla kaupunkia. Piispankadun uudesta kahvilasta saa kakkupalan kahdella eurolla. Tuomiokirkon edessä jokirannassa on kirsikkapuita, jotka kukkivat toukokuun alussa. Jos tulee junalla päärautatieasemalle ja on siinä viimeisessä junassa, ei tarvitse kävellä hirveän pitkää matkaa asemarakennukselle asti, vaan toisesta päästä pääsee myös pois Itäisen Pitkäkadun puolenvälin paikkeille. Yliopistokampus on ehkä kaunein kampus koko maassa ja sitä paitsi siellä on keskellä kiipeilypalatsi. Halisiin istutetaan kesällä auringonkukkapelto ja sieltä saa poimia kukkia itselleen. Hämeenkadulla saa opiskelija-alennusta lähes kaikesta. Portsassa ja Kupittaan suunnalla on söpöjä kivijalkakäsityöputiikkeja. Assarin ullakolla tarjoillaan silloin tällöin brunssia viidellä eurolla lauantaisin. Halpoja huonekaluja saa Ekotorilta. Arkenilta pääsee autolla Helsingintielle Educariumin ohi. Tintåssa työskentelee julkkis. Kauppatorilta saa halpoja kasviksia syksyisin. Paras muisto

Tässä kohtaa voisin vähän kyynelehtiä… sillä parasta muistoa ei voi eritellä. Mieleen ovat jääneet tietenkin Turkuviikonloput poikaystävän kanssa, mutta silti kuitenkin eniten se opiskelijaelämä ja porukka, jossa on tuntenut olevansa täysin mukana ja täysin samalla aaltopituudella ihmisten kanssa - sillä ovathan meidän kiinnostuksen kohteemme hyvin samanlaisia. Ehkä ne kaikki illanistujaiset ja bileet, sekä se eräs vuosijuhla, joka suurella sydämellä yhdessä tehtiin. 

Ja ensimmäinen ihan oma koti.

Ja toki myös ne hetket, kun olen nähnyt auringon pitkän talven jälkeen, kävellyt kaupungilla ja todennut, että kyllä tämä kaupunki on sittenkin myös minun omani.

Voi, kuinka tulen ikävöimään tätä kaikkea…

Kas niin, siinä hyvästini Turulle. Parhaita asioita voisi listata loputtomiin, mutta mikäli joku mielestänne ehdoton kohta jäi mainitsematta, olkaa hyvä ja kirjoittakaa se kommenttiboksiin, niin voin lisätä sen tänne. 

8 kommenttia:

 1. Tämä kirjoitus sai muistamaan elävästi oman lähtöni Jyväskylästä opiskeluvuosien jälkeen. Fiilis oli kieltämättä haikea, mutta myös onnellinen että oli saanut kokea kyseisen kaupungin.

  Kaikkea hyvää sulle Tampereen valloitukseen! Ja kiitos tästä blogista, tää turkulainen koittaa vihdoinkin saada aikaiseksi käydä mm. Cafe Artissa ja jazz-brunssilla... ;)

  VastaaPoista
 2. Hei,
  olen vasta aloittamassa Turkuun tutustumista,
  ja siksikin harmittelen, että näin hieno ja informatiivinen blogi loppuu,
  mutta suuret kiitokset tästä antoisasta yhteenvetotekstistä,
  ja muusta aiemmasta tässä blogissasi.
  Itse olen tuon Josen lailla kokenut aikoinaan opiskelu-Jyväskylän, ja sillä kaupungilla tulee aina olemaan suuri paikka sydämessäni!
  Onnea Sinulle uusiin seikkailuihin!

  VastaaPoista
 3. Oih, tässä tuli taas todistettua se, että opiskelemaan kannattaa lähteä toiseen kaupunkiin. Minullekin tuli ikävä Jyväskylään. Mutta nyt on myös hyvä olla täällä.

  Blogisi oli persoonallinen ja juuri sinun näköinen - elämää täynnä.

  Hyvää viimeistä kevättä Turussa,

  R

  VastaaPoista
 4. Jazz brunssi vaikuttaa kyllä hyvältä, en muista oliko se nyt täältä mistä sen alunperin bongasinkin... vaan kylmät turkulaiset naiset eivät suostuneet seuraksi?!!!

  kiitos tuosta museovinkistä, taidemuseo onkin vielä tsekkaamatta.

  kiipeilypaikkaa olen etsinyt ennenkin mutta tuon palatsin löysin vasta kk sitten, en tiedä miksi vasta nyt?!! vieläkin menemättä mutta menossa...

  omasta mielestä paras kaupunginosa on ehdottomasti kupittaa ja turun paras kauppa eli kupittaan CM löytyy sieltä myös.

  tässä muuten yksi hyvä tärppi: jokikadulla (arkenin vieressä) on ilmaiset parkkipaikat. näitä löytyy myös tuomiokirkon kupeesta. niin ja maaliskuun ajan on caribiassa tarjolla yöuinteja, kannattaa tsekata kun sinulla tuo seura löytyy jo valmiiksi onko mistään kotoisin :)

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Hei Mirada! Haluan kiittää hienosta blogista ja tästäkin kirjoituksesta, josta saa hyviä vinkkejä tällainen joka ei tunne Turkua vielä kuin omia taskujaan :D Halusin myös antaa tilaisuuden tullen tunnustusta blogillesi omassa blogissani osoitteessa http://penseur11.blogspot.fi/ . Käy sieltä katsomassa ohjeet omant tunnuksen jakamiselle ja lisätietoa, mistä tässä on kyse :)

  VastaaPoista
 7. Kiva kirjoitus. Ja mainio blogi. Harmi, että tutustuin vasta nyt.
  Ja hienoista kuvistasi olen vähän kateellinenkin.

  "Mut ketä se oli? Mitä se sanos sul'?"

  VastaaPoista
 8. Voi! Itse muutin Turusta Tampereelle, itseasiassa juuri tänä päivänä kun olet tämän kirjoituksen julkaissut! :) Oikeastaan mitään syytä ei muuttoon ollut, halu vaan nähdä jokin muu kaupunki vaikka en Turusta alkuperäisin olekkaan kotoisin vaan sieltä ihanasta ja kauniista saaristosta. Nyt näin kesällä iski pienoinen ikävä Turkuun vaikka paljon olen siellä vieraillutkin muuton jälkeen, onneksi on oma auto ja vain parin tunnin ajomatka!! :) Näin yövuorossa muistin yhtäkkiä blogisi olemassaolon ja etsin sen käsiini netin uumenista, sillä täytyy nolona myöntää, että vuoteen en varmastikkaan muista tätä lukeneeni. Blogi olikin yhtä ihana kuin muistinkin ja ihmettelenkin, että miten on mahdollista, että tämän lukeminen jäi ihan kokonaan! Täällä nyt sitten haikailen Turkuun.. olisi ihanaa, jos tekisit erityisesti tällaisen kirjoituksen Tampereesta. Jotenkin kaikki tuntuu niin vaikealta, ystäviä on paljon vaikeampaa hankkia työelämässä vaikka ikää vasta parikymmentä niin juhlimassa käyminen ei juurikaan kiinnostaa. Ja kuka sitten haluaa edes minnekkään yksin lähteä? En minä ainakaan :D noh, mutta eiköhän tämä tästä. Ehkä Turku pian huutaa minut takaisin sinne, ehkä ei ;) Eli kovasti nyt odotan, että perustat sen Tampere-blogin!! Lisäksi olisi kiva tietää, että missä kannattaa koiran kanssa liikkua ja missä ihmeessä olisi ilmaisia parkkipaikkoja keskustan alueella tai lähistöllä, vai onko niitä edes?! Ps. miten mulle oli jääny sellanen olo, että olit alkuperäisin kotoisin jostain Helsingin suunnasta? Mutta kiva, että Tampereelta :) -Pauliina

  VastaaPoista

Kerro, kerro kommenttis :)