tiistai 23. elokuuta 2011

Omenasyksy

Jos kesän alkamisen tunnistaa siitä, kun haistaa ensimmäistä kertaa aurinkovoiteen, syksy on alkanut, kun ulkona tuoksuu kypsyvä omena. On uskomatonta, kuinka hajut voivat palauttaa mieleen aivan erilaisia muistoja kuin vaikkapa valokuvat ja musiikki. Joskus tuntuu, että hajumuisti on paljon syvempi kuin mikään muu, sillä silloin tuntuu, että olisi todella päässyt takaisin johonkin hetkeen. Ja joskus onkin.
Tänä kesänä sain ravintolassa viinimarjakiisseliä. Laittaessani ensimmäisen lusikallisen kiisseliä suuhuni tunsin, kuinka tämä tuoksu on minulle tuttu. Sitä täytyi miettiä hetki - sillä enhän ollut vuosiin syönyt viinimarjakiisseliä - mutta sitten muistin, kuinka äiti mehumaijaamisen jälkeen teki usein juuri samaa kiisseliä. Ja niin minun oli pakko haistella tuota jälkiruokaa niin paljon, että joidenkin mielestä se oli ehkä huonoa käytöstä. Mutta mitäpä siitä. Sillä muisteleminen on paljon tärkeämpää.

Samoihin aikoihin omenoiden kanssa myös mieli alkaa huomata, että lomasta on aika päästää irti ja aloittaa opintojen suunnittelu. Täytyy ostaa kalenteri ja kynä, jolla siihen voi kirjoittaa tulevan syksyn aikataulun. Täytyy myös hillitä kynää kiroittamasta liian montaa päivää täyteen, sillä rakastan päiviä, jolloin voi aamulla päättää, mitä haluaa tehdä. Seuraavaksi on otettava laatikot esille ja alettava siirtämään vaatteita kaapista niihin ja etsittävä autokyytiä, jolla saisi laatikot kuljetettua.
Ja kuinka hienoa olikaan saada puhelu opiskelukavereilta eräänä iltana: "Missä sää oot...? Tuu tänne, meillä on sua ikävä...!" "Voi, mä olen vielä täällä, mutta tulen ensi viikolla sinne..." Kaikki tuntuu paljon hienommalta sen jälkeen.

4 kommenttia:

 1. Saako Turun ylioppilaskunnan jäsenet oman kalenterin yliopistolta? Jos sellaisen saa, niin ei tarvitse ostaa :)

  Terveisiä Herwoodista, blogiasi seuraillen,

  R

  VastaaPoista
 2. haha, saa, mutta se on aivan liian pieni, jotta siihen mahtuisi kaikki menot :D Tai todennäköisesti käsialani on liian suurta sinne! Terkkuja sinne!

  VastaaPoista
 3. Voi kuinka ihananasti olitkaan kirjoittanut viinimarjakiisselistä. <3 näin luonnontieteilijänä täytyy tähän väliin sanoa, että vaikka ihmisen hajuaisti on aivan eri tasolla kuin vaikka koiran, on se silti meidän vahvimpia aistejamme. Mullekin eri tuoksut on tosi tärkeitä! Kerran oli ihan hassua kun poikaystävä oli käyttänyt samaa tuoksua kuin pappani. Se oli jotenkin väärin. Samoin kuin aina kun hyllytän kaupassa niitä purutupakkoja, yksi niistä tuo mieleen sen yhden vaarin, jota ei enää ole. Tämä on siis sillä tavalla katkeransuloinen tämä hajuasia. :/

  VastaaPoista
 4. Niinpä - hajut voivat olla iloisia tai surullisia tai haikeita tai jopa kaikkea yhtä aikaa! Ja varmasti tuntuu väärältä haistaa poikaystävällä papan tuoksu! :D Jännä, että se on vahvin aisti, mutta samalla arjessa monesti niin huomaamaton.

  VastaaPoista

Kerro, kerro kommenttis :)