keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Mikä opiskelussa on paskaa?

Kaikkihan me tiedämme, että opiskelu on silmiä ja ajatuksia avartavaa. Se on haastavaa mutta palkitsevaa. On ihanaa oppia uusia asioita, ja mikä onni onkaan, jos on päässyt haluamalleen alalle ja blaplähuu.... Voi olla ja onkin, joo, mutta tämä päivitys on omistettu sille suunnattomalle ärsytykselle ja ketutukselle, jonka esiintymistä meidän opiskelijoiden keskuudessa on turha kieltää.

Nimittäin onhan se paskaa, että kahden kuukauden ajan tenttejä on kerran viikosssa tai kahdessa, jolloin ei oikeastaan voi rentoutua hetkeksikään, tai jos tekee niin, potee järkyttävän huonoa omaatuntoa siitä, ettei opiskele. Niin myös viikonloput kuluvat siinä hektisen panikoivassa mielentilassa, eikä odotettu kotikaupunkireissu rentoutakaan, vaan maanantaina on väsyneempi ja stressaantuneempi kuin edellisviikolla.

Ja hei - onhan se aika ärsyttävää, että seminaareissa jokíkistä pilkkua täytyy viilata 45 asteen kulmaan, vaikka se olisi jo 44 astetta. Ja onhan se välillä naurettavaa perjantaina kahdelta, kun yritetään esittää fiksua, vaikka jokainen tietää, että jokainen olisi mielummin missä tahansa muualla, mieluiten kotona nukkumassa, koska onhan torstai opiskelijan perjantai. Ja kun seminaarin pitäjä kysyy: "Mitä mieltä te olette tästä, nyt ihan kaikki saa vastata", eikä kenelläkään ole todellakaan mitään sanottavaa, tuntuu väkinäiseltä sanoa: "Njoo... hyvin oli ajateltu tuo kokonaisuus."

Ja onhan se paskaa, että täytyy todella miettiä pahimpina päivinä, että tekisikö ruokaa vai lukisiko, ja valitsee melkein sen lukemisen, koska se tuntuu viisaammalta. Ja on absurdia, että näitä kahta tarvitsee edes rinnastaa. Kaikki harrastukset jäävät, sillä rentouttavat tai luovat harrastukset vaativat jaksamista ja kiireettömyyttä. Ja niinpä päädyn selailemaan youtube-videoita viimeiset kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa, ja se tekee minusta entistä väsyneemmän.

Ja se on ärsyttävää, että nyt on kaiken oltava niin tieteellistä. En voi sanoa mitään, jos minulla ei ole taustalla tutkimustuloksia - mielipiteitä ei voi olla ilman perusteita. Joskus haluaisin sanoa: "Minä olen tätä mieltä, koska minusta se vaan on näin!" Tieteessä uskotaan vaan tieteeseen - mutta kun kaikkea ei voi sillä selittää, aivan niin kuin Mma Ramotswe sanoi Naisten etsivätoimisto -elokuvassa: "Länsimaalaiset puhuvat vaan siitä tieteestään, mutta kun on niin paljon muutakin."

Ja onhan se paskaa, että opiskelijoiden päätulotasoa - opintotukea - ei ole vieläkään sidottu indeksiin. Ja on mahtavaa miettiä, kuinka selviän viikon 16 eurolla.


Opiskelu on elämän parasta aikaa!

Kuva täältä.

3 kommenttia:

 1. Ei näytä opiskelut paljon muuttuneen vuosien kuluessa:)

  No, työelämässä on välillä tuntunut, että yliopiston parhainta antia olivat hyvin hiljaisella äänellä jonnin joutavaa asiaa puhuneet luennoitsijat, koska samanlaisia on sitten työelämässä ja heitä saa kuunnella tuntikausia kestävissä kokouksissa. On jo sitten tottumusta. D!

  VastaaPoista
 2. Hah :D Nykyään katsellaan lähes pelkästään power pointteja. Ihmettelen välillä, kuinka yliopistoa on voinut ollakaan ennen power pointia, niin paljon sitä käytetään (nimimerkillä "itsekin seminaareja varten tehnyt useita")

  VastaaPoista
 3. Mä kyl ottasin niitä tenttejä vaikka parin viikon välein, kiitos. Koeviikko hajottaa.

  VastaaPoista

Kerro, kerro kommenttis :)