lauantai 7. tammikuuta 2012

Tavaraton tammikuu, viikko 1

Ensimmäinen viikko tavarattomasta tammikuusta alkaa olla ohitse. Ajattelinkin kertoa teille hieman ajatuksia, joita tämä viikko on herättänyt.

Rahaa ei ole kulunut kovin paljon, olen käynyt ainoastaan ruokakaupassa ja pari kertaa kahvilla. Minulla ei ole myöskään ollut tarvetta ostaa mitään, eikä kertaakaan ole tullut sellaista oloa, että haluaisin saati tarvitsisin jotain. Tämä johtuu myös osittain siitä, että olen vielä ollut kotona perheen luona - täällä kaikenlaista tarpeellista on hieman enemmän kuin omassa kodissa - esimerkiksi pesuaineen tai folion löytäminen ei tuota yhtä suuria vaikeuksia kuin se välillä saattaa tuottaa omassa kodissa.
Hieman yllättäenkin suurin huolenaiheeni tällä viikolla on ollut seuraava: entä jos kosmetiikka loppuu? En tiedä, kuinka pärjäisin ilman hammastahnaa (apua), vartalovoidetta tai shampoota. Myös kasvojenpesuaineet ovat melko tärkeitä. Meikit eivät niinkään ole minulle pakollisia - mutta voi kamala, jos käsisaippua loppuu! Itse asiassa naamarasvani on tällä hetkellä aivan finaalissa, mutta totesin, että perusvoide, jota vielä on reilusti, käy aivan yhtä hyvin naamaankin. Problem solved, so far.
Opin siis tällä viikolla sen, että pidän siitä, että minulla on kaikenlaisia kivoja purkkeja, jotka koen hyvin tarpeellisiksi. Asiaa pohdittuani olen muistanut, että minulla on myös paljon purkkeja, joiden sisältöä ei ole vielä käytetty. Niiden kimppuun siis - ekologisinta on käyttää kaikki loppuun ja ostaa ainoastaan sen, mitä varmasti tarvitsee.
Ehkäpä ekologinen vaihtoehto kosmetiikka-alalla on luonnonkosmetiikka. Se on varmasti terveellisempää myös ihmiselle: luonnonkosmetiikassa ei esimerkiksi käytetä synteettisiä säilöntä-aineita sekä maaöljyperäisiä raaka-aineita,  jotka voivat ärsyttää ihoa ja tuoda turhia kemikaaleja. Ekologisuus otetaan huomioon mm. seuraavasti:

"Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita, joiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Kasviperäisissä raaka-aineissa suositaan sertifioitua luomulaatua. Uhanalaisia kasveja ei käytetä. Geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttö on kielletty. Mineraalipitoisten raaka-aineiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä. Synteettisten hajusteiden, öljyjen, rasvojen ja väriaineiden käyttö on kielletty. Kiellettyjä ovat myös silikonit sekä mineraaliöljyt, esim. parafiini ja vaseliini. Eläinrasvat ja proteiinit, esim. ihra, tali ja eläinkollageenit eivät ole sallittuja. Mehiläisvaha ja lanoliini (villarasva) ovat sallittuja."
                                                                                     Tämä pätkä ja lisätietoa täältä.


Suomessa luonnonkosmetiikkaa myy esimerkiksi Dr Hauscka, Frantsila, Lily Alexandra ja Ekovista. On kuitenkin huomattava, että myöskään luonnonkosmetiikka ei välttämättä sovi kaikille. Yksi vaihtoehto on tehdä kosmetiikka itse - ideoita esim. täältä.
En ole aiheen asiantuntija, mutta voisin ehkä kokeilla ainakin paljon julkisuutta saanutta Dr Hausckaa - siis tämän kuun sekä sen jälkeen, kun olen käyttänyt kaikki vanhat jutut loppuun. :)

kuvat weheartit.com ja drhauscka.fi

3 kommenttia:

 1. Hyvä puolihan tässä on se, että nyt oikeasti näkee, mitä todella kaikista aineista tarvitsee.

  Käytän itse vähän meikkejä, työtoverit saavat minun puolestani katsella työpäivien aikana luomunaamaani (D!), joten tämän suhteen pääsen helpolla.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista seurata miten selviät tavarattomasta tammikuusta. Itse olisin lähtenyt myös mukaan, jos kyse olisi ollut jostain muusta kuukaudesta. Nyt ei voinut, kun pitää hyödyntää alennusmyynnit :D Idea tässä haasteessa on mielestäni loistava. Katsotaan josko joku toinen kuukausi tarttuisin haasteeseen!

  VastaaPoista
 3. Sussi: Niinpä :)

  Mantelileipä: Itsekin mielenkiinnolla odotan, mitä tästä kuusta tulee :) Toistaiseksi ei ole ollut millään tavalla vaikeaa. Tule ehdottomasti mukaan haasteeseen, tämän voi toteuttaa missä kuussa tahansa! :)

  VastaaPoista

Kerro, kerro kommenttis :)