tiistai 31. tammikuuta 2012

Turku seinissä

Kuten tuolla kommenttiboksissa eräs kommentoija ilmoittikin: enää muutama tunti, kuukausi vaihtuu helmikuuksi ja pääsen ostamaan naamarasvan! Hienosti on pärjätty tämä kuukausi. Tarkempaa infoa ja pohdintaa aiheesta toivottavasti huomenna tai torstaina, kunhan vain saan tämän kiireen hellittämään ja aivojani hieman vapaalle noista opiskeluhommista.

Vaikka aiheitakin olisi, olen vältellyt tätä blogia viimeisen viikon, sillä en ole vain jaksanut kirjoittaa. Nyt kuitenkin päätin palata tänne urheasti kertomaan teille pakkasen tuivertamille, miltä Turku näyttää seinässä, tai pikemminkin, miltä Turun seinät näyttävät. Sillä luolamaalausten aika ei todellakaan ole vielä ohi. Ja koska yliopistolainen olen, voisin samalla heittää ilmaan yliopistollisen pohdintatehtävän: "Mitä taide on? Onko tämä taidetta? Kuinka taiteen konteksti vaikuttaa taiteeseen, sen tulkintaan ja olemukseen?" Hehheh, tässä materiaalia:



Vanha talonrähjä Helsingintien varrella on koristelu graffiteilla.


Söpö! Tämä on Tuomaansillan kupeessa, etsintätehtävä Turkulaisille!



Suoraa vaikuttamista kirjallisella viestinnällä.




Tämä maalaus löytyy Yliopistonmäeltä.



Niin - ovatko ne taidetta? Ja miksi olisivat tai eivät muka olisi? Pitäkää siis katseenne seinissä - ne ovat mielenkiintoisempia kuin uskoisikaan!

tiistai 24. tammikuuta 2012

Tavaraton tammikuu, viikko 3

Tämä opiskelija on kirjoittanut viime päivinä niin paljon, että tämäkin päivitys jäi melkein kirjoittamatta. Anteeksi siis, jos siitä tulee vähän tynkä.

Tänään teki hurjasti mieli ostaa jotain. Kävelin Sokokselle ja tunsin ihmeellisen halun ostaa jotakin, ihan mitä vain - vaikkapa vain huulirasvaa. En kuitenkaan ostanut, sillä enhän minä voi tässä vaiheessa epäonnistua, varsinkin kun näin suureen ääneen olen vielä tätä tammikuuta julistanutkin. Kävelin siis ruokaosastolle ja ostin suklaalevyn, josta söin heti puolet. Sitten menin kotiin ja rasvasin huuleni perusvoiteella. Ehkäpä seuraavaksi voisi olla aiheellista viettää heräteherkuton helmikuu...


Vaan on minun kuitenkin tehtävä yksi tunnustus - tai oikeastaan kaksi. Ostin tulitikkuaskin ja särkylääkettä viime viikolla. Kuitenkin voisin sanoa puolustuksekseni sen, että eihän niitä oikeastaan voida laskea materiaksi, eihän?

Ehkä minulla on samanlainen olo kuin laihduttajilla - he tietävät, etteivät voi syödä jättisuuria grilliannoksia, mutta salaa he silti haaveilevat niistä. Olemukselleni alkaa olla jo täysin tavanomaista olla ostamatta mitään muuta materiaalista kuin suuhunpantavaa - mutta jotenkin haaveilen silti ostamisesta, kun kuljen ripsivärihyllyjen ohi, siltikin, vaikka minulla ei ole mitään tarvetta ripsivärille.



Tai sitten se on vain tämä päivä. Tai sitten se johtuu liian kovasta työnteosta ja unettomuudesta. Tai sitten yritän tehdä tästäkin asiasta jotain elämää suurempaa juttua - ja minä en edes opiskele journalistiksi. Tosin journalisteille kaikki kunnioitus, erityisesti sille yhdelle ystävälleni, joka tälle alalle tähtää :).




Mutta minä jatkan maailman pelastamista - eihän se aina voi olla helppoa.


p.s. Tämän päivityksen sanomaa saattoi hieman värittää väsymys ja liika suklaansyönti, joka voi aiheuttaa huteruutta, jos sillä korvaa aterioita. :)

p.p.s. kuvat täältä.

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Lauantaikävely

Jännittävä ilta on juuri menossa, mutta ajattelin hetkeksi palata eiliseen sekä kävelyretkeen Port Arturissa. Kaverini oli käymässä Turussa ja tahtoi ehdottomasti nähdä "Sen ihanan romanttisen puutaloalueen, josta sä kirjoitit siihen blogiinkin." Aurinko pilkotti vähän, ja Turku on kovin paljon kauniimpi lumisena. Tosin Portsassa kaikki taitaa muutenkin olla vähän kauniimpaa kuin muualla, oli sitten lunta tai ei...



Puutalorivistöjen kauneutta oli matkalla runsaasti. Oi kun olisi tuollainen oma ovi, johon voisi ripustaa lyhdyn!



Alueelta löytyi suloinen lastenvaatekauppa, jonka ikkuna oli houkutteleva. Vielä ei kuitenkaan ole tarvetta tämänkokoisille vaatteille (ja tavaraton tammikuukin, hyvänen aika!)



Kyllä - Turusta löytyy muitakin kirkkoja kuin Tuomiokirkko. Näissä kuvissa on Mikaelinkirkko, joka yltää näyttävyydessä myös melko mahtavalle tasolle, sillä se on rakennettu pienen kukkulan laelle.



                                                                  Portsassa rumakin on kaunista, heh.


                                                 Joku oli rakentanut mulkosilmäisen lumiukon, vau :D

Huomenna palaan toivottavasti tavarattoman tammikuun postauksen kanssa. Nyt on pakko palata vaalivalvojaisiin - jos vain Areena saa ne jälleen toimimaan... Hauskaa loppuiltaa!

perjantai 20. tammikuuta 2012

Turkuun tulevalle turistille

Tämä opiskelija on vihdoin päässyt viikonlopun viettoon ja pitkästä aikaa Turun Finnkinoon katselemaan elokuvia. Tai oikeastaan Varastoa. Mielenkiintoinen elokuva, sanotaanko vaikka näin.

Turun linna jää ehkä tänä viikonloppuna vieläkin näkemättä, sillä aika kuluu moneen muuhun juttuun. Jos kuitenkin joku muu kuitenkin haluaa tulla (tu)risteilemään Turkuun, on syytä opiskella muutama paikallinen fraasi. Ihan niin kuin Venäjälle, Thaimaaseen tai Kanarian saarille lähdettäessä (tai no Kanarialla ne puhuvat suomea, olkoon.). Lukekaa siis tarkasti!



kuva täältä


Suomi-Turku Alkeiskurssi.

Hauska tavata pitkästä aikaa = Viäläks sääki elät?

Saisinko menun?                  = Onk mittä ruakka?

Sallitteko, että poltan?          = Onk tikui?

Luvallanne, jos sallitte.         = Anskummää.

Paljonko tämä maksaa?        = Kuimpal?

Se on kallis.                        = Niimpal?

Se on edullinen.                   = Niimpal?

Miten ikävää!                      = Niimpalkauhia!

En ymmärrä                        = Kui?

Miksi?                                 = Kui? tai Kui varte?

Miten?                                = Kui?

tiistai 17. tammikuuta 2012

Joki sanoo rits rats

Viime viikolla kävelin jokirantaa pitkin hiljaisessa, pimeässä illassa ja sen ihan kuuli:

rits rats rits

Kihelmöivä ääni kertoi, että joki jäätyy hiljalleen. Sitä on hidastanut lumentulo, mutta voi olla, että tält puolelt jokkee pääsee pian tois puol ihan mistä kohtaa vaan.

Ennen Turkuun muuttoa en edes uskonut, että tuo virtaava joki jäätyisi koskaan. Mutta onhan se virtaus kyllä aika kämäinen siinä keskustan kohdalla.





Että sitten vain kuuntelemaan:

rits rats

sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Tavaraton tammikuu, viikko 2

Nimim. "Kyllä sitä pölypussia voi tyhjentääkin". 

Tavaraton tammikuu jatkuu toistaiseksi melko kivuttomasti. Ainoa tarve tuli siitä, että haluaisin asuntooni sälekaihtimet, mutta ehkäpä voin kehittää jotain muuta, esimerkiksi lakanat sopivat verhoiksi oikein hyvin...

Olen jutellut normaalisti joidenkin kaverieni kanssa shoppailusta, ja huomasin ajattelevani koko asiaa vähän niin kuin ulkopuolisena: "Niin nuo voi shoppailla, minä en..." Oikeastaan ainoa pelkoni tällä hetkellä on shampoon loppumisen lisäksi se, että unohdan tavarattomuuteni ja vain ostan jotain vahingossa :D 


Tällä viikolla olen pohtinut normaalia enemmän tavaroiden olemusta ja ylipäätään ekologista elämää. Sillä ihmisten tavaramäärä on viisinkertaistunut viimeisen sadan vuoden aikana, ja mietin, että mistä se johtuu. Ihmiset puhuvat myös siitä, kuinka "Turhaa roinaa kertyy kaappeihin" - niin kuin minullakin kertyy. Mistä se johtuu?

Olen ajatellut, että moni tavara on saanut alkunsa ihmisten kehittämis- ja mukavuudenhalusta. Esimerkkinä vaikkapa sitruspuserrin. Eihän sitä oikeasti tarvitse mihinkään, sillä sitruunoita ja appelsiineja voi aivan yhtä hyvin puristaa käsin. Siinä kuitenkin käsi väsyy, ja on paljon kätevämpää puristaa sitruunat siinä puristimessa. Osalle tällainen laite on tietenkin pakollinen, esimerkiksi reumaattiselle mummulleni, joka ei pystyisi puristamaan sitruunoita mitenkään käsin.




Tai sitten ääriesimerkkinä ostos-tv:n AbDoer. Kuka hyvänen aika ajattelee, että vatsalihaksia olisi jotenkin normaalia ja viisasta ja kätevää harjoittaa sähköshokeilla? Paremmin ja luonnollisemmin niitä voi harjoittaa vaikka nousemalla penkistä ylös ja laskeutumalla taas alas. Kuitenkin mukavuudenhalu on voittanut - sillä onhan helpompaa, jos ei tarvitse nousta vaan voi vain istua, kun vatsalihaksia harjoitetaan koneellisesti.

En väitä, että ihmisen kehittäminen ja mukavuudenhalu olisi huono asia - ei todellakaan! Voi että niitä hetkiä, kun poikaystäväni tulee tänne ja toteaa minulle, että "hoidetaas tämä homma nyt näin" ja minä ihmettelen silmät pyöreinä, kuinka hän on hoksannut, miten vaikkapa astiat voi järjestää huomattavasti viisaammin kun minä olen tehnyt, ihan vain siksi koska olen ajatellut että "Onhan tämä nyt vähän hankalaa, mutta toimii se näinkin." Ihminen todennäköisesti ei olisi keksinyt edes vipuvartta työvälineeksi, jos meillä ei olisi lainkaan kehittämishalua. Joten tämä on hyvä. Mutta sen voisi tietenkin suunnata hieman järkevämminkin kuin banaaninriiputtimien tai hellokitty-krääsän keksimiseen.


Ja Turkuunkin on saapunut talvi <3



hauskat kuvat täältä.

perjantai 13. tammikuuta 2012

Vaihto-opiskelijana Suomessa

Joululoma oli mahtava. Ehdin makoilla, syödä, katsoa telkkaria, tehdä asioita hetken mielijohteesta ja vain olla. Sen vuoksi Turkuun ja yliopistolle palaaminen on tuntunut erittäin mukavalta - levänneenä ja innostuneena. Lomalla ehdin tehdä myös jotain, mitä en syksyllä ehtinyt: lukea kirjan. Koko syksy kului nimittäin opiskelukirjojen seurassa niin tiiviisti, etten osannut kuvitellakaan rentoutuvani kirjojen parissa sen jälkeen, kun olin työskennellyt niiden kanssa kahdeksan tuntia

Kirja oli Hanan al-Shaikh'n "Kaukana Lontoossa". Se kertoo siitä, kuinka itä kohtaa lännen - kuinka arabialaisnaiset ja -mies sopeutuvat elämäänsä Lontoossa ja onko mahdollista, että heidän lapsuutensa maailmasta ja Lontoosta tulisi yhtä, heistä tulisi kokonaisia, vaikka ovat muualla kuin kotonaan:

"Lamis tunsi, että hänen ja vieraiden väliin oli tullut televisioruutu: he olivat katselijoita, hän Irakin kirjeenvaihtaja. Ei väittelyä, ei keskustelua. Hän vain jakeli tietoa ja uutisia. -- hän teki parhaansa selviytyäkseen heidän vaikeista sanoistaan ja nopeasta puheytmistään. Hän huohotti ja huohotti, mutta ei päässyt perille, ja hänestä alkoi tuntua, että kyse oli salaliitosta häntä vastaan. Hän kyllä tunsi kielen rakenteen, mutta hänestä oli vaikea puhua, sillä kieli alkoi hänestä tuntua ennemminkin kerholta, jonne ei ollut vapaata pääsyä, ellei kieltä ollut kylvetty mieleen pienenä siemenenä. -- kuinka hän koskaan saisi kaiken mahtumaan yhteen, historian, kulttuurin, politiikan, niin ettei hänen tarvitsisi kysyä, mitä tarkoitettiin "skotlantilaisella näytelmällä", vaan hän tietäisi suoraan, että puhe oli Macbethistä? -- kun David Copperfield istuskelisi takan ääressä, tuntisiko hän kasvoillaan takkatulen loimun niin kuin englantilaiset, jotka olivat lukeneet kirjan oman takkansa loimussa?"

Englanti   kuva

Jos joku haluaa ymmärtää vähän paremmin kulttuuria ja niiden eroja, voi lukea tämän kirjan. Olen pohdiskellut kulttuurieroja viime aikoina muutenkin; veljeni saapui jonkin aikaa sitten pitkältä reppureissulta Aasiasta, ja hänen tarinoita kuunnellessani olen päässyt eläytymään eri kulttuureihin ja elämään eri maailmankolkissa enemmänkin. Vain kuuntelijana, mutta silloinkin minä yleensä pyrin eläytymään ja ymmärtämään - ja voi olla, että olen ehkä ymmärtänyt jotakin.


Saksa  

Thaimaa   kuva


Olen ymmärtänyt sen, että maailmassa on hirveästi erilaisia tapoja, mutta on myös sallittua pitäytyä omissa tavoissaan ja mielipiteissään ajattelematta muiden tapoja lakkaamatta. Niin useimmat maailman ihmiset kuitenkin tekevät. Veljeni mukaan maissa, joissa hän kävi, monet ihmiset elävät hyvinkin paikallisesti ja perinteisemmin kuin Suomessa - oikeastaan täällä ollaan hyvinkin globaaleja.


Italia

Tansania   kuva

Vaikka tämä saattaa kuulostaa kaukaa haetulta ja absurdilta, niin otan silti sen riskin ja sanon: minun elämässäni tapahtui pieni kulttuurimuutos ja kulttuurishokki silloin kun muutin Turkuun. Vaikka kotikaupunkiin ei ole pitkä matka ja voin lähteä sinne vaikkapa hetken mielijohteesta ja olla kolmen tunnin päästä perillä, on välimatka kuitenkin pitkä ihmisen käveltäväksi, minkä vuoksi osa asioista on erilaisia. Kieli on periaatteiltaan sama, mutta murre eri. Joki tekee kaupungista erilaisen ja antaa sille oman luonteensa. Tässä kaupungissa historia havisee joka askeleella. Ihmiset ovat tottuneet siihen, että he voivat lähteä hetken mielijohteesta laivalla Ruotsiin. Kotikaupungissani kummelivitsit ovat kaikkien huulilla, mutta Turussa niitä ei ymmärrä kukaan, ja tunnen joskus itseni typeräksi kun kaikkia juttujani ei aina ymmärretä täällä. En tiennyt aluksi, mistä löytäisin postin ja matkahuollon. En ymmärtänyt, kuinka yliopiston kirjastosta saisi lainattua kirjoja internetin kautta. En osannut kulkea tässä kaupungissa.


Suomi


Mutta kulttuurishokki oli minulle sopiva - voi hyvänen aika, jos olisin silloin joutunut Aasiaan tai Amerikkaan! Varmasti olisin joko sairastunut vakavasti tai lähtenyt takaisin kotiin samantien. Siksi olenkin miettinyt, näin toisena opiskeluvuonnani, että olisiko minulla halua lähteä vaihtoon. Olen kuitenkin päätynyt siihen, että ehkä en lähde, en ainakaan vielä. Se ei tee minusta huonompaa, vähemmän kultturellia, suvaitsematonta tai pelokasta - uskalsinhan jo lähteä vaihto-opiskelijaksi Suomeen, jonnekin muualle, missä olen asunut ja minkä kulttuurin täysin tunnen. Ja se ratkaisu on - hetkittäisistä itkuraivareistakin huolimatta - ollut hieno, avartava, opettavainen ja hyvä ratkaisu. Sillä oppia voi muuallakin kuin muilla mailla.


kuva

Eikä se silti tarkoita, ettenkö unelmoisi ja suunnittelisi hieman lyhytkestoisempia matkoja. Tai ehkä pidempiäkin - sitten joskus.

tiistai 10. tammikuuta 2012

Paras kunto on opiskelijalla

Olette varmaankin kuulleet siitä tutkimustuloksesta, että ihminen on fyysisesti kovakuntoisimmillaan 20-30 -vuoden iässä. Tämä ei kuitenkaan ole mikään fysiologinen fakta, toisin kuin ehkä monet luulevat, eikä syy mihinkään, vaan pikemminkin seuraus 20-30 -vuotiaiden elintavoista. Tämän ikäiset ihmiset ovat monesti opiskelijoita - ja tutkimustulos on seurausta erityisesti kauppakassien kantamisesta.

Käyttäkää kauppakasseja, terv. ekoahdistunut bloggaaja :D

Sillä missä muussa iässä kukaan kantaa niin paljon kauppakasseja kuin 20-30 -vuotiaana? Sitä nuorempien vanhemmat kantavat kassit, ja sitä vanhemmilla on auto, joihin kassit nostetaan siististi takapenkille ostoskärrystä.

Opiskelijalla sen sijaan harvoin on edes ostoskärryä, sillä he ostavat ruokaa vain yhdelle tai korkeintaan kahdelle. Tuntuu typerältä kuljettaa kärryä, jossa on yksi kurkku, leipä ja maitoa, joten on kätevämpää ottaa kori. Ja jos tunnet lainkaan fysiikan sääntöjä, on paljon rankempaa kantaa kuin työntää, vaikka työnnettävän paino olisi kaksinkertainen kannettavan painoon nähden.


Niin että onnistuisiko tämä, jos tyttö olisi korissa?

Ja sitten ne kauppakassit. Jos opiskelija ei ole kovin varakas ja omista autoa tai bussikorttia, hän saa kantaa kasseja kaupasta kotijääkaapille asti - satoi, paistoi tai oli pakkasta -20 astetta, sillä silloinkin tarvitaan ruokaa. Ja vaikka kadut olisivat loskaisia tai täynnä jäätä, tulee silloinkin kantaa kauppakasseja. Tämä on oikein hyvä tapa harjoittaa keskivartalon lihaksia, ja jos joku oikein viisas opiskelija on keksinyt ottaa kauppareissulle mukaan repun (harvemmin tämän jutun kirjoittaja), keskivartalotreeni tehostuu entisestään. Ja sitten kun opiskelija on saanut sopivan halvan kämpän sieltä, minne ei mene mikään bussi, saa hän kävellä reippaasti ehkäpä jopa kilometrejä, jotta saa itsensä ruokittua.

Eikä se ole vain ruokaa, jota täytyy kantaa. Kun reppuun tai kassiin ahtaa kymmenen opusta tutkimuksen lähdekirjallisuutta, tulee painoa niin paljon, että bodypumpin kovimmankin äijän punnukset jäävät siinä kakkoseksi. Ja tietenkin on myös niitä tilanteita, joihin ei voi varautua millään - esimerkiksi pölynimurin välttämätön tarve jossakin toisaalla - jolloin se täytyy kuljettaa pyörän tarakalla tai korissa. Check and done. Kuka yli 30-vuotias viitsisi lähteä sellaiseen?

Harvemmin on kuulkaa opiskelijan pyöräily Turussa tämmöistä.

Vaan onneksi opiskelijoilla on se pyörä. Tasapainoaisti kehittyy kuin itsestään jäisillä teillä ajaessa. Toinen hyvä tapa kehittää sitä on nostaa yksi painava kauppakassi molemmille tangoille, vetäistä laukku olkapäälle ja lähteä polkemaan. Jos vielä samaan aikaan tarakalla on kuusi litraa limsaa (kaljaa) ja opiskelija puhuu puhelimeen, niin voidaan puhua jo suoranaisesta liikunnallisesta erityislahjakkuudesta. Voin sanoa, että allekirjottaneelta ei tällaista taituruutta löydy, vaikka kyseistä tilannetta on yritetty.

Lienenkö sitten huonokuntoisimmasta päästä...

sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Takaisin sorvin ääreen

Tällaiselta näytti siellä Talven Ihmemaassa, josta lähdin hieman haikein mielin - sillä olihan niin kaunista, että sitä oli turha tuhlata junassa!



Vaan istuin junaan kuitenkin ja seurasin mahtavia peltoja, joista lumi oli muokannut kimaltelevia timantteja, pukenut ne uudelleen vihdoin, ylipitkän syksyn jälkeen, juhlapukuihinsa, vaikka joulu menikin jo...




                                                  Ja kun saavuin Turkuun, näyttikin jo tältä:



Mutta pakkasukko olikin ollut ystävällinen; sillä kuvittelin, että olisin astunut junasta keskelle vesilammikkoa ja loskakaupunkia, mutta täällähän oli ollut aamulla jo 15 astetta pakkasta! Turullekin siis, kaikesta meren läheisyydestä huolimatta, oli suotu vähän talven tuntua...



Ja kuten taksikuski totesi: "On varmaan helpompi lukeakin, kun on lunta maassa!"

lauantai 7. tammikuuta 2012

Tavaraton tammikuu, viikko 1

Ensimmäinen viikko tavarattomasta tammikuusta alkaa olla ohitse. Ajattelinkin kertoa teille hieman ajatuksia, joita tämä viikko on herättänyt.

Rahaa ei ole kulunut kovin paljon, olen käynyt ainoastaan ruokakaupassa ja pari kertaa kahvilla. Minulla ei ole myöskään ollut tarvetta ostaa mitään, eikä kertaakaan ole tullut sellaista oloa, että haluaisin saati tarvitsisin jotain. Tämä johtuu myös osittain siitä, että olen vielä ollut kotona perheen luona - täällä kaikenlaista tarpeellista on hieman enemmän kuin omassa kodissa - esimerkiksi pesuaineen tai folion löytäminen ei tuota yhtä suuria vaikeuksia kuin se välillä saattaa tuottaa omassa kodissa.




Hieman yllättäenkin suurin huolenaiheeni tällä viikolla on ollut seuraava: entä jos kosmetiikka loppuu? En tiedä, kuinka pärjäisin ilman hammastahnaa (apua), vartalovoidetta tai shampoota. Myös kasvojenpesuaineet ovat melko tärkeitä. Meikit eivät niinkään ole minulle pakollisia - mutta voi kamala, jos käsisaippua loppuu! Itse asiassa naamarasvani on tällä hetkellä aivan finaalissa, mutta totesin, että perusvoide, jota vielä on reilusti, käy aivan yhtä hyvin naamaankin. Problem solved, so far.




Opin siis tällä viikolla sen, että pidän siitä, että minulla on kaikenlaisia kivoja purkkeja, jotka koen hyvin tarpeellisiksi. Asiaa pohdittuani olen muistanut, että minulla on myös paljon purkkeja, joiden sisältöä ei ole vielä käytetty. Niiden kimppuun siis - ekologisinta on käyttää kaikki loppuun ja ostaa ainoastaan sen, mitä varmasti tarvitsee.




Ehkäpä ekologinen vaihtoehto kosmetiikka-alalla on luonnonkosmetiikka. Se on varmasti terveellisempää myös ihmiselle: luonnonkosmetiikassa ei esimerkiksi käytetä synteettisiä säilöntä-aineita sekä maaöljyperäisiä raaka-aineita,  jotka voivat ärsyttää ihoa ja tuoda turhia kemikaaleja. Ekologisuus otetaan huomioon mm. seuraavasti:

"Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita, joiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Kasviperäisissä raaka-aineissa suositaan sertifioitua luomulaatua. Uhanalaisia kasveja ei käytetä. Geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttö on kielletty. Mineraalipitoisten raaka-aineiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä. Synteettisten hajusteiden, öljyjen, rasvojen ja väriaineiden käyttö on kielletty. Kiellettyjä ovat myös silikonit sekä mineraaliöljyt, esim. parafiini ja vaseliini. Eläinrasvat ja proteiinit, esim. ihra, tali ja eläinkollageenit eivät ole sallittuja. Mehiläisvaha ja lanoliini (villarasva) ovat sallittuja."
                                                                                     Tämä pätkä ja lisätietoa täältä.


Suomessa luonnonkosmetiikkaa myy esimerkiksi Dr Hauscka, Frantsila, Lily Alexandra ja Ekovista. On kuitenkin huomattava, että myöskään luonnonkosmetiikka ei välttämättä sovi kaikille. Yksi vaihtoehto on tehdä kosmetiikka itse - ideoita esim. täältä.




En ole aiheen asiantuntija, mutta voisin ehkä kokeilla ainakin paljon julkisuutta saanutta Dr Hausckaa - siis tämän kuun sekä sen jälkeen, kun olen käyttänyt kaikki vanhat jutut loppuun. :)

kuvat weheartit.com ja drhauscka.fi