sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Kirjasto täynnä

kulttuuria

Turun pääkirjasto on hassu ulkoapäin: puoliksi moderni ja puoliksi museo. Nämä kaksi osaa yhdistää lasinen käytävä, joka on pyhitetty (sadoille) lehdille ja niiden lukemiseen.


Mutta älkää käsittäkö minua väärin, sillä kirjasto on ehkä hienoin Suomessa näkemäni. (Tosin en ole nähnyt kovin montaa eri kirjastoa Suomessa, mutta muutaman sentään). Kaikelle tuntuu olevan oma looginen paikkansa (tämä on yleensäkin kirjastoissa tapana), ja toimiva sellainen. Ainoa, mikä sieltä puuttuu (tai mitä en ole nähnyt), on hiljainen lukusali. Opiskelijalle sellainen olisi tarpeen, mutta onneksi yliopistolta löytyy. (Kylläpäs tässä kappaleessa on paljon sulkeissa olevia asioita).

Hienointa on kuitenkin ehkä sisustus. Johtuneeko kulttuuripääkaupunkivuodesta, jonka vuoksi sisustusta olisi uusittu, vai jostakin muusta, en tiedä. Kirjasto on täynnä värikkäitä ja erilaisia tuoleja, lukunurkkauksia ja kulmauksia, joihin voi ihan todella uppoutua lukemaan ja kadota tarinoiden maailmaan.
Mielestäni Turun pääkirjastosta on todella onnistuttu tekemään erittäin viihtyisä kohtauspaikka ihmisille, kirjoille, lehdille, sähköiselle medialle ja niin, kulttuurille.


6 kommenttia:

 1. Samaa mieltä. Pääkirjasto on valmistumisestaan asti ollut kauniisti sisustettu. Sitä ei kyllä ole tarvinnut päivittää kulttuuripääkaupunkivuotta varten. Lisäksi tuolta löytyy runsaasti toinen toistaan mielenkiintoisempia taideteoksia!

  VastaaPoista
 2. Pidän myös kovasti tästä uudesta kirjastosta. Kyllähän se vanhakin oli ihan kiva muttei yhtään näin viihtyisä, kutsuva ja olohuonemainen.

  Ainakin yksi hiljainen lukusali löytyy uuden puolen toisesta kerroksesta, siitä Linnankadun ja Kauppiaskadun puoleisesta päädystä. Se ei ole kyllä eroteltu muusta tilasta mitenkään mutta siellä on sellaisia "hiljaisuus"-kylttejä ja yleensä siellä on ollut aika rauhallista että on pystynyt opiskelemaan ihan hyvin.

  VastaaPoista
 3. Onko tuo kirjasto ollut tuollainen kauankin? Ja "olohuonemainen" on kyllä aivan oikea adjektiivi kuvaamaan sitä!

  Hmm, pitääkin mennä kokeilemaan toisen kerroksen hiljaisuus-osastoa... Epäilen vaan, että sinne kuuluu alakerran äänet :D

  VastaaPoista
 4. Se uusi puoli avattiin keväällä 2007 (meinasin ensin sanoa että joskus viime vuonna. Kylläpä aika on vierähtänyt.) ja vanhan puolen korjaus valmistui vuotta myöhemmin.

  Kokeile ihmeessä! Ei ne äänet musta niin kauhean kovasti sinne kuulu. Kai se vähän riippuu ihmisestä miten herkästi niistä häiriintyy. Tosin, itse taidan olla sitä herkästi häiriintyvää tyyppiä :) Mutta ehkä sitten olen sattunut olemaan siellä rauhallisiin aikoihin.

  VastaaPoista
 5. No ei sitä sitten kulttuurivuodeksi ole remontoitu. Mutta sopii siihenkin täydellisesti!

  Täytyypä käydä kokeilemassa :)

  VastaaPoista
 6. Turun kirjasto on kyllä yksi Suomen hienoimmista paikoista, ja ihanaa, että turkulaiset ovat ottaneet sen omaksi olohuoneekseen. Siellä käyvät ihmiset lapsesta vaariin tutustumassa kirjaston tarjoamiin kulttuurielämyksiin. Tilasuunnittelun kannalta erinomaisesti tehty tuo koko kompleksi.

  VastaaPoista

Kerro, kerro kommenttis :)