perjantai 1. heinäkuuta 2011

Uudelle opiskelijalle

Hei, minähän en enää ole fuksi!

Minä en ole se, joka kulkee ensi elokuussa ja syyskuussa hämmentyneenä kartan kanssa, jännittää ja pelkää kaikkea tulevaa, etsii kämppää, pähkäilee, mistä ihmeestä saisi sähköä ja uudet kengät. Minä en ole se, joka hämmentyy miljoonien lappujen kanssa, joista pitäisi yhtäkkiä selvittää, että mitäköhän se yliopisto tarkoittaa ja mitä siellä oikein tehdään.

Minä olen se, joka on innostunut ja ehkä vähän jännittynyt, mutta rennolla tavalla. Minä olen se, joka voi ensimmäisenä päivänä juosta ihmisten luokse ja halata. Minä olen se, jolla on jo opiskelijakortti, ja joka tietää, mistä saa mitäkin tarvitsemaansa. Tuoreessa muistissa ovat kuitenkin ne syksyiset (ja okei, keväisetkin) päivät, jolloin olin vähän pihalla vähän kaikesta. Siksi ajattelin helpottaa tulevien fuksien elämää antamalla muutaman vinkin ensi syksyn varalle. Jos olet päässyt opiskelemaan Turkuun, onneksi olkoon! Jos olet päässyt jonnekin muualle, niin onneksi olkoon!

kuva täältä
Opintotuki
Opintotuen hakeminen voi olla monelle ensimmäinen henkilökohtainen kohtaaminen kelan ja papereiden kanssa. Hakemus kannattaa täyttää ajoissa - mieluiten heti opiskelupaikan ja asunnon varmistuttua. Syksyllä kelan opintotukikeskuksessa on luonnollisesti ruuhkaa, ja jos lähettää hakemuksensa vasta elokuun lopulla tai syyskuussa, voi pahimmassa tapauksessa saada rahansa vasta lokakuussa. Silloin saa kyllä jo syyskuunkin tuet, mutta mitäs teet, kun vuokra pitäisi maksaa kuukautta ennen rahoja? Klikkaudupa siis sivulle kela.fi, tarvitset vain pankkitunnukset. Ja opiskelupaikan.

Asunto
En ole mikään superekspertti tässä, mutta monien kaupunkien opiskelija-asuntoihin kannattaa laittaa hakemus vetämään, vaikkei opiskelupaikasta olisi vielä tietoakaan. Jonot voivat nimittäin olla aika suuret. Olen kyllä kuullut myös tapauksesta, jossa on menty TYS:n tai jonkun muun toimiston ovelle ja sanottu "Multa menee kämppä alta kahden viikon kuluttua", ja asunto on saatu näillä sanoilla saman tien. Näin hyvä tuuri ei välttämättä ole kaikilla, joten varman päälle kannattaa ottaa ja jonottaa jo etukäteen. Jos haluaa vuokrata yksityiseltä, ei sekään käy niin helposti kuin kuvittelisi: näytöissä voi olla kymmenen ihmistä, joista jokainen haluaa kämpän, mutta vain yksi saa sen. Mahdollisuudet ovat tällöin 10 %, eikä pokerinpelaajakaan lähtisi sillä prosentilla pelaamaan. Mutta aina senkin kämpän joku saa.

kuva täältä
Opiskelijakortti
Tämä kortti on painonsa arvoinen kullassa (korttihan ei paljon paina, mutta...). Sillä saa alennukset ruokaloista, junista, busseista, teattereista, tiimareista, kirjakaupoista ja vaikka mistä, missä vaan lukee "opiskelijat tähän hintaan, normaalit ihmiset tähän hintaan." Tilaa myös tämä ajoissa, sillä muuten joudut ruuhkiin ja saat korttisi lokakuussa. Yliopistoon pääsevät täytyy muistaa maksaa myös 90:nen euron ilmoittautumismaksu ylioppilaskunnalle!

Kaikenlainen paperihärpäke
Jos muuttaa opiskelija-asuntoihin, on kaikki yleensä helpompaa, sillä monesti vesi, netti ja sähkö kuuluvat hintaan. Jos asuu yksityisellä, nämä kaikki täytyy hoitaa itse. Ja nopeasti (nimimerkillä "itse olin pari viikkoa ilman nettiä" - korkeakoulu-opiskelu ilman internetiä on nykypäivänä mahdottomuus). Parhaiten näistä asioista selviää puhumalla - itse olen soittanut sähkölaitoksille ja kysellyt tyhmiä kysymyksiä ehkä hieman häpeillen mutta toisaalta ylpeänä, sillä mistä minä voisin tietää miten suuri oletettu vuosiwattikulutukseni on. Sanonta "kysyvä ei tieltä eksy" pitää paikkansa - ja aina olen vastauksen saanut. Mitäpä sillä on väliä, jos joku langan toisessa päässä vähän ihmettelee.
Muuttoilmoitus on myös hyvä tehdä, ja ilmoitus postiin, jos haluaa kirjeensä myös tulevaisuudessa.

Ensimmäinen opiskeluviikko
Sääntö kuuluu näin: Jokaiseen ensimmäisen viikon pakolliseen ja erityisesti vapaaehtoiseen tapahtumaan tulee osallistua. Silloin ihmiset tutustuvat toisiinsa ja on syytä olla osana tutustumista. Myös toisella viikolla kannattaa osallistua. Myöhemmin voi olla, että kukaan ei tiedä, kuka olet, jos sinua ei ole näkynyt missään. Opiskelukaverisi ovat todennäköisesti kivoja, koska heillä on samat kiinnostuksen kohteet kuin sinulla - opiskelettehan samaa alaa. Ja jos ryyppyjuhlat eivät kiinnosta, ei ketään pakoteta juomaan. Monet ovat niissä bileissä selvin päin ja pitävät silti yhtä hauskaa kuin muutkin!

kuva täältä
Selvitä
Jos muuttaa uuteen kaupunkiin, kannattaa hankkia kartta ja selvittää, missä sijaitsee lähin kauppa, pankkiautomaatti, bussipysäkki ja sairaala. Et koskaan tiedä, milloin tarvitset mitäkin ja todennäköisesti jotain aika pian. Kannattaa hommata itselleen pyörä ja lähteä retkille lähiympäristöön - paikka tuntuu huomattavasti kotoisammalta kuin on vähän pyörinyt ympäriinsä.

Itke vähän,
Ilosta tai surusta, jos siltä tuntuu. Kaiken ei tarvitse heti onnistua tai mennä putkeen, mutta vähitellen asiat alkavat varmasti sujua edes vähän sinne päin. Jos sinulla on joku rakas harrastus, ota selvää, missä sitä voi uudessa kaupungissa harrastaa. Osallistu koulun toimintaan. Liity uusien ystävien facebook-kavereiksi tai mene edes aulassa juttelemaan heille väkinäisesti. Soita kotiin ja vanhoille kavereille. Kuuntele musiikkia. Ja huomaa opiskelun ihanuus - sinä olet päässyt sisään, ja se jos mikä on aihe iloon :)

kuva tästä
 Onko lukijoilla muita hyviä vinkkejä, joita en ole muistanut tai tiennyt tähän kirjoittaa? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, kerro kommenttis :)