tiistai 19. lokakuuta 2010

Suomen Rooma

Minä en ole koskaan asunut niin lähellä mitään, että olisin voinut pyöräillä kaikki matkani.  Nyt pyörästä on tullut pääasiallinen kulkuvälineeni käytännössä joka paikkaan, ja on mahtavaa olla riippumaton mistään bussi- tai kyytiaikatauluista! Aamuisin ei siis tarvitse enää juosta pysäkille vaan pyörävarastoon. Bussia olen käyttänyt vain muutaman kerran. Senkin kerran kun sitten käytin, menin väärään bussiin, tai ainakin se kääntyi aivan eri suuntaan kun minun olisi pitänyt.
 

Siellä, missä asuin ennen, pyörätiet ovat olemassa oikeastaan vain käsitteenä. Täällä ne ovat todellisuutta – uskomatonta, miten hyvin pyöräilijöitä on ajateltu kaikkialla. Aivan keskustan liepeille pääsee kurvailemaan omaa pyöräbaanaa pitkin. Ja jalankulkijat todella kunnioittavat pyöräteitä! Minä sivistymättömänä turistina kävelin tietenkin kotikaupungin tapaan aluksi pyöräteillä, ihan vain siksi, etten oikeasti tajunnut, että ne on tarkoitettu vain pyöräilijöille.


Tietenkin se myös näkyy. Pyöräilijöitä on vaikka kuinka, yliopistojen edustat täyttyvät pyöristä ja rautatieasemalta täytyy etsiä tyhjää paikkaa. Ja se on loistavaa, sillä Turku todellakin on pyöräiltävä kaupunki. Kestävä kehitys ja pienemmät päästöt ja vaikka mitä. Turussa pääsee pyörällä yhtä hyvin kuin vespalla Roomassa – ja Turku onkin kuulemma Suomen Rooma (turkulaisten mielestä ainakin), sillä tämäkin kaupunki on rakennettu kukkuloille.  Yllättävää kyllä, siihenkin tottuu – nimittäin ylämäkiin. Kuntokin kohoaa huomaamatta, ja mikäs sen parempi tenttiviikon kiireessä kuin yhdistää urheilu ja matkanteko.
Ainoa, mikä hieman huolettaa, on talvi. Nastarenkaattomana olen jo kerran kaatunut, sillä aamut eivät ole enää suloisen pehmeitä vaan ihan oikeasti kylmiä. Ei vielä, ihan vielä en haluaisi vaihtaa rakasta pyörääni bussiin tai kävelyyn. Tosin näin voi tapahtua joka tapauksessa, sillä kaatumisen jälkeen pyörä on pitänyt huolestuttavaa, säännöllistä suhinaa… Täytyy varmaankin etsiä jostain pyöräkorjaamo.

2 kommenttia:

  1. Oho, toi kuva muuten näyttää vähän Roomalta! :O

    VastaaPoista
  2. Sanna:

    Itse asiassa se on Roomasta :D Laitoin sen vaan tuohon vertailun vuoksi - mutta itse asiassa Turussa on vähän samannäköisiä rakennuksia!

    VastaaPoista

Kerro, kerro kommenttis :)