sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Päivän sana

Taas turku osoitti minulle omituisuutensa ja minulta meni eräs asia ihan ohi:

Pillata.

Kai ny kaik tiettää, et se tarkottaa "kaataa tai läikyttää"?

Voi hyvänen aika.

Nyt en keksi edes, mistä moinen sana on voinut saada alkunsa. Täytyy varmaan ottaa juna hetkeksi jonnekin muualle, jotta toivun tästä järkytyksestä.


11 kommenttia:

 1. Meillä 09-alueella pillaaminen puolestaan on itkemistä. Tosin pillittäminen alkaa jo aika hyvin korvaamaan pillaamisen. :)

  T. Kanttikiven kannattaja täältä kotipuolesta ;)

  VastaaPoista
 2. Pillata on kaiketi turkulaista kyökkiruotsia (spilla). Hyvä esimerkki kielten ja kulttuurien kohtaamisesta turkulaisittain.

  VastaaPoista
 3. Hahah toi on just se sana, jota on aina saanut selittää muualla asuessa! Mulle pillaaminen on lapsesta asti ollut osa sanavarastoa tarkoittaen juurikin läikyttämistä, taisin olla lähemmäs parikymppinen kun tajusin ettei muualla sanotakaan niin. :D

  VastaaPoista
 4. Itse törmäsin tähän samaan sanaan tavattuani Turkulaisen poikaystäväni. "Miten joku ei voi tietää mitä tarkoittaa pillata. Sehän on ihan tavallinen sana!" Noh, ei meillä Tampereella. Kuten ei myöskään "puupata" tai "varvistaa".

  VastaaPoista
 5. Anonyymi: joo, pillittäminen on minullekin tuttua, mutta pillata=itkeä?? :D Aika villiä!

  Anonyymi: Totta muuten, ruotsistahan se tulee, mistäs muualtakaan. Monet hyvinkin suomalaiset sanat ovat alun perin ruotsista lainattuja. :)

  Jose: mä ehdin asua Turussa puolitoista vuotta, ennen kuin törmäsin siihen! :D never heard before.

  Mantelileipä: Mitä tarkoittaa "puupata" tai "varvistaa"??

  VastaaPoista
 6. Puupata = pieraista, joku voi sanoa, että häntä puupatattaa tai että häneltä pääsi puuppa. Tiedän, kuulostaa tosi oudolta :D

  Varvistaa = seistä varpaillaan

  VastaaPoista
 7. Mantelileipä: Kiitos sivistämisestä! :D

  VastaaPoista
 8. Ei oo totta, tuntuu tosi hassulta ettei joku tiedä noita sanoja kun itselle ne on ollu jotenkin itsestäänselviä aina.. :D Nyt on pakko kysyä, että miten kutsutaan muualla varpaillaan seisomista? Sehän on ihan selkeesti varvistaa! :D

  VastaaPoista
 9. Pauliina: Eikös olekin hassua? :D Ja vastaus kysymykseesi, että ainakin minä olen aina kutsunut varpaillaan seisomista "varpaillaan seisomiseksi" :D ! Mutta ehkäpä turkulaiset ovat tässä tehokkaampia kun käyttävät vain yhtä sanaa.

  VastaaPoista
 10. Siis nyt kyllä! Ihan saletisti varvistaminen tarkoittaa varpailleen nousua kaikkialla Suomessa, ei oo voinut mennä noin ohi! "En yletä.." "-No varvista!"

  Ja pillaaminen on itkua Tampereellakin. "Se alko pillaan vaikka mää vaan vähän tönäsin" On ainakin ollut josku 80-90 luvulla vielä...

  VastaaPoista
 11. En varmasti ole kuullut varmistamista ainakaan tuossa merkityksessä! :D

  Ja pillittämisestä olen kuullut, se on selvästi itkemistä - mutta pillaaminen? huoh... :D

  VastaaPoista

Kerro, kerro kommenttis :)