keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Lauren Greenfield

Löysin yhdysvaltalaisen Lauren Greenfieldin eräästä suomalaisesta blogista ja klikkasin itseni hänen sivuilleen. En ollut kuullut naisesta aiemmin, mutta hänen työnsä pysäyttivät heti.

Lauren Greenfield on valokuvaaja, joka tutkii teoksissaan yhdysvaltalaista kulttuuria muun muassa tyttökulttuurin, rahan ja ulkonäkökeskeisyyden osalta. Hänen teoksissaan näkyy, kuinka suuria paineita erityisesti tytöillä ja naisilla on sopeutua ympäristöönsä ja "kauniin" naisen ulkonäköön. Kun yksitoistavuotiaat tytöt määrittelevät itsensä paremmaksi kuin muut siksi, että ovat "laihempia, kauniimpia ja paremmin pukeutuvia" on mielestäni aika moni asia jo pielessä. Lisäksi ainakin minun on vaikea käsittää sitä, kuinka kulutus- ja tavarakeskeistä heidän elämänsä ja unelmansa voivat olla. Toki rahaa on pakko olla, jotta voi elää osana yhteiskuntaa, mutta jos rahan haaliminen on suurin unelma, mikä ihmisellä on, se on mielestäni surullista. Greenfieldillä on myös esimerkkielokuva siitä, mihin tällainen elämäntyyli voi johtaa:  vakaviin syömishäiriöihin. Katsoessani hänen elokuvastaan THIN tehtyä esittelyvideota en voinut pidätellä kyyneleitä.

"Kun menee shoppailemaan, tuntuu, ettei koskaan saa tarpeekseen... huolimatta siitä, mitä ostaa, niin aina tarvitsee lisää..."

"En halua tehdä töitä, mutta haluan silti paljon rahaa, jotta voin ostaa kalliita hevosia ja koiria ja vaatteita".

 "I would dream about money, it was my dream, I mean, how sad is that?" KIDS + MONEY

 "Obsession to have the perfect body..." THIN BY LAUREN GREENFIELD
"...how the body has become the primary expressing of identity for girls and women." 
GIRL COULTURE
Suomessa ei tällainen kulttuuri ei vielä ole mielestäni saanut yhtä paljon elintilaa, mutta median, lehtien, elokuvien ja blogien kautta se rantautuu tännekin vähitellen, ellemme pidä varaamme.

Mitä mieltä olit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, kerro kommenttis :)