perjantai 2. joulukuuta 2011

Kuinka tutustuin Turun kaupunginosiin

Osa 3: Port Arthur

Ah, viisas poikaystäväni huomautti minulle ystävällisesti ohimennen puhelimessa:
"Sinullahan on se muistikortinlukija tietokoneessa."
"Mitä?"
"Niin että sinulla on se muistikortin lukija tietokoneessa, ihan noin muuten vaan..."
Ja sitten vasta tajusin: eihän tässä mitään piuhoja tarvita valokuvien koneelle saamiseen, wuhuu! Siispä aiheeseen.

Port Arthur on kaupunginosa, josta saisi oivan esitelmänaiheen, romaanin tapahtumapaikan tai arkkitehtuurisen tutkimuksen. Se sijaitsee Kakolanmäen vieressä, Mikaelinkirkosta eteenpäin. Alue on esimerkkitapaus siitä, kuinka aika voi muuttaa paikkoja ja asioita paljonkin - entisestä huono-osaisten alueesta tuleekin äkkiä suosittua, boheemia ja kallista.
Port Arthur oli reilu sata vuotta sitten vielä peltoa. 1900-luvun alkaessa maalta muutti kaupunkiin hurjasti väkeä, ja heille tarvittiin asuntoja. Port Arthur oli tähän vastaus - Puutaloalue rakennettiin Engelin suunnitteleman asemakaavan mukaan työläisille.
Vuosien kuluessa talot ränsistyivät, ja lopulta niitä uhkasi purkaminen 1970-luvulla. Kansanliike nousi kuitenkin kaupunginosan säilyttämiseksi, joten näin lopulta tapahtui. Taloja alettiin remontoida ja niiden hinta kallistui nopeasti. Nykyään Port Arthur on yksi Turun kalleimpia asuinalueita.
Turussa kävijöille suosittelen ehdottomasti kävelyretkeä tälle asuinalueelle. Varsinkin nyt joulun aikaan ja jos lunta vielä saadaan maahan, on siellä varmasti todella kaunista, kun jo kerran nyt on tällaista:

Itse olen tutustunut Portsaan lähinnä juurikin näiden kävelyretkien muodossa ja läpikulkualueena satamaan. Tämä alue on oivallinen kaikenlaiseen historialliseen ja tunteelliseen fiilistelyyn, jos joku muu tuntee olevansa yhtä haaveellinen hetkittäin kuin minä. Alueelta löytyy myös kauppa, jolla on maailman paras nimi: "Antin pyörä on pyöräkauppa, Antin pyörä on mopokauppa" (Tai jotain siihen suuntaan se oli.) Legendaarista! :D6 kommenttia:

 1. Kannattaa yrittää tutustua portsalaisiin, jolloin pääset kyläilemään niihin hienoihin taloihin.

  VastaaPoista
 2. Se olisi kyllä kivaa! Onko ehdotuksia, kuinka portsalaisiin on helpoin tutustua? Koiranulkoilutuslenkillä? (harmi kun ei ole koiraa :D)

  VastaaPoista
 3. Portsassahan on se pubi, jossa on aina kaiken maailman häppeningejä! Ehkä siellä sais kontaktia portsalaisiin? ;)

  Mä oisin halunnut muuttaa johonkin kivaan puutalokämppään Portsassa, mutta ne hinnat on tosiaan aikamoisia. Ei me tosin lopulta kovin kauas Portsasta päädytty, hyvä tässäkin on.

  VastaaPoista
 4. Jose:
  Hei, hyvä idea! :D Täytyy joku ilta tehdä retki sinne ja käydä tutustumassa turkulaiseen lähiöpubimeininkiin!

  VastaaPoista
 5. Itehän muutan Portsaan vuodenvaihteessa, sain kivitalosta näppärän yksiön eikä ole mahdottoman kalliskaan :) Muutan siis Oulusta Turkuun, mahottomasti ois tutustuttavaa itelläkin, kun Turku on itelle aika outo kaupunki :D

  VastaaPoista
 6. Oi, mahtavan asuinpaikan olet saanut, onneksi olkoon! :) Opiskelemaanko olet tulossa?
  Ja tervetuloa tietenkin Turkuun, voit tutustua vähän etukäteen jo tämän blogin välityksellä ;)

  VastaaPoista

Kerro, kerro kommenttis :)