perjantai 30. joulukuuta 2011

Materiaton tammikuu

Tässä tulee minun henkilökohtainen ennätykseni: kaksi päivitystä päivän aikana! Waude vau - vaan älkää tottuko, ei minulla normaaliarjessa ole tällaiseen aikaa :).

Uusi vuosi tulee, ja koko Internetin blogimaailma on täynnä kuluneen vuoden koonteja sekä tulevan vuoden pohdintoja. Itse en yleensä innostu suuremman luokan koonneista näin uutena vuotena vaan pikemminkin pohdiskelen ja kokoilen elämääni silloin kun siltä tuntuu - en yleensä ajoita sitä luonnostaan näin uuteen vuoteen.

Yleensä en myöskään tee sen suurempia uuden vuoden lupauksiakaan. Ehkä uusi vuosi ei koskaan ole ollut minulle niin tärkeä kuin joulu? Muista eräänkin uuden vuoden, jolloin menin nukkumaan ennen puolta yötä. Tänä vuonna kuitenkin olen päättänyt yrittää erästä asiaa, ja jos joku haluaa, niin sen voi määritellä myös uudenvuodenlupaukseksi:

Aion pitää materiattoman tammikuun. Minulle alkoholinkäyttö ei ole mikään ongelma, enkä yleensä juo kuukaudessa montaa lasia, joten tipaton tammikuu ei ole tarpeellinen minulle. Sen sijaan ajattelin yrittää olla koko tammikuun ostamatta mitään tavaraa. Ruokaa saa ostaa, junalippuja (tietenkin!) ja palveluita: voin esimerkiksi mennä teatteriin, elokuviin tai vaikkapa parturiin, mutta en saa ostaa uutta paitaa, ripsiväriä tai keittiökulhoa.

Syitä tähän on kolme: talous, uteliaisuus ja ekologisuus. En yleensäkään ostele kovin paljon tavaroita vaan olen viime vuosina pyrkinyt löytämään käytettyä kotoa tai uusiokäyttämään vanhoja juttujani. Toki ostelen tavaroita myös kaupasta, viimeksi eilen kaksi uutta paitaa. Haluan kuitenkin nähdä, onko kuukauden ostamattomuus haastavaa - jos on, niin todennäköisesti ostelen enemmän kuin tajuankaan, ja se on ehkä hyvä tajuta. Lisäksi säästäminen kuuluu tavoitteisiini. Isona syynä on myös huoli kestävästä kehityksestä. Mielestäni kehitys ei ole kestävää, jos yksi ihminen ostaa viikoittain tai joka bileisiin uusia vaatteita, jatkuvasti uusia astiasarjoja tai hirveästi (uutta) tavaraa ihan muuten vaan. Monen olisi syytä vähentää kulutusta ainakin jollain tasolla, jotta maapallon kuluttaminen ja saastuminen saataisiin aisoihin.

kuva täältä

Yksi ihminen ei paina tässä vaa'assa ehkä mitään, mutta mitä muutakaan minä voisin tehdä? Ei se tee ainakaan pahaa (paitsi ehkä Euroopan taloustilanteelle, mutta mielestäni se on - anteeksi vain - kakkossijalla maapallon jälkeen, vaikka onkin myös hurjan hurjan tärkeä asia).

Olen haastanut tähän lähipiiriäni ja pari on lähtenytkin jo mukaan. Haastan nyt myös sinut materiattomaan tammikuuhun - voit ilmoittaa osallistumisesta kommenttiboksissa tai sitten päättää hiljaa mielessäsi kokeilla tätä niin, että kukaan muu ei siitä tiedä.

Tsemppiä teille - ja minulle! (jaiks)


3 kommenttia:

 1. Todella hyvä idea! Mukana ollaan!

  Kirjat ja kukat ovat minun perinteisiä ostoksia, vaatteita en juuri ostele. Tästä tuleekin mielenkiintoista...

  VastaaPoista
 2. Voisinpa muuten osallistua. :) Mutta täytyy todeta, että onneksi pistin tilaukseen pari kirjaa jo eilen netin kautta, ei malttaisi odottaa niiden käsiin saamista helmikuulle. :D Ja siinä mielessä minun pitää tinkiä materiattomasta tammikuusta, jos lapsille tulee jotain hankintoja, koululaisille kun niitä välillä tulee, vaikkei turhaa ostelisikaan. Mutta jos tämän lupauksen voi tehdä ihan koskemaan itselle ostettuja juttuja, niin olen ehdottomasti mukana. :)

  VastaaPoista
 3. Sussi ja Anu: mahtavaa! :)
  Totta kai mukana saa olla kuinka vaan, ja on selvää, että koululaisille tarvitsee monesti hommata jotain, ne kun on kasvavia ja esimerkiksi vaatteet ym. jää pieneksi aika nopeasti. :)

  Minäkin ostin pari päivää sitten alennusmyynneistä pari juttua vielä, mutta pikku hiljaa tässä täytyy asennoitua ostamattomuuteen...

  Kiva, että olette mukana, tästä tulee varmasti mielenkiintoista :)

  VastaaPoista

Kerro, kerro kommenttis :)