torstai 22. joulukuuta 2011

Turun tauti

Viime sunnuntaina tuli Yleltä ensimmäisä kertaa "Dokumenttiprojekti: Taistelu Turusta." Ohjelmassa käsiteltiin ns. turun tautia ja siitä selvisi, mitä vanhoille ja upeille Turun rakennuksille on tehty viime vuosikymmenien aikana. Katsoitteko tätä ohjelmaa? Se on vielä nähtävissä sunnuntaihin asti Areenasta.

Turun keskusta Tuomiokirkon tornista 1800-luvun lopulla

Sama näkymä vuodelta 2008

Kun minä muutin Turkuun puolitoista vuotta sitten, en voinut kuin ihastella kaupunkia. Mielestäni se oli hurjan kaunis ja täynnä historiaa. Muistan ihastelleeni monelle tutulle, kuinka "hienoa on, että Turussa on säilytetty näin paljon vanhaa!" Olihan siellä Tuomiokirkko ja linna, Brinkkala, keskustassa hieno teatteri, Piispankadun vanhat talot, Käsityöläiskortteli ja monet yksittäiset talot jokirannassa ja ympäri kaupunkia. Mielestäni oli mahtavaa, että kaupungissa oli säilytetty vanhaa niin paljon.

Juttelin aiheesta kerran eräälle viisissäkymmenissä olevalle turkulaiselle. Ihastelin Turun vanhoja taloja, johon hän tokaisi: "Täällähän on tuossa 60- ja 70-luvulla purettu ihan hirveän paljon vanhoja taloja, kun ei ole viitsitty kunnostaa ja rakennusyhtiöt ovat halunneet rakentaa kerrostaloja. Semmoisenkin tarinan olen kuullut, että kun oli rakennusyhtiölle annettu lupa purkaa yksi kortteli, niin alettiin vauhdilla purkaa, ja seuraavana päivänä katsottiin kartasta että 'oho kato, se kortteli olikin tuo viereinen, hupsista'. Ja siitä sitten saivat kaksi korttelia, kun kerran toinen oli jo käytännössä purettu." En tiedä tarinan paikkaansapitävyyttä, mutta mies oli todella harmistunut puhuessaan aiheesta. Ja nyt ymmärrän syyn! Noihin aikoihin (vuosi sitten) en oikein vielä ymmärtänyt, sillä mielestäni vanhoja taloja oli hirveän paljon, eihän niitä nyt niin paljon ole voitu purkaa...

Mutta kylläpä vain on purettu. Vähitellen olen tästä kuullut ja alkanut ymmärtää. Turkuhan on käytännössä Suomen vanhin kaupunki, joten siellä on todella ollut paljon taloja jo monta sataa vuotta sitten. Turun palo tietenkin verotti suuren osan, mutta siitäkin on jo kohta kaksisataa vuotta. Dokumenttiprojekti avasi silmiäni vielä enemmän, kun siinä näytettiin valokuvia Turusta ennen ja nyt:

Hamburger Börsin rakennus 1900-luvun taitteessa (kuva)
Hamburger Börs nykyään (kuva)
Ohjelmassa puhuttiin siitä, kuinka kaupunginvaltuustossa päätöksiä asemakaavasta ja rakennuksista tehtiin kiireellä ja usein "päätös oli jo todennäköisesti tehty jossain muualla aiemmin". Rakennusyhtiöiden kanssa?

Turun vanha yliopisto Kauppatorin reunalla (kuva)

Nykyään paikalla on kerrostaloja. (kuva)
Mutta nyt kun alkaa miettiä, niin onhan Kauppatori loppujen lopuksi vähän ruma ja täynnä toisiinsa sopimattomia taloja. Muutama vanha on jäänyt, kuten kuvassa näkyvä Ortodoksikirkko, Teerenpeli-kulma ja se teatteri. Kaikki muu onkin hävitetty ja uudistettu...

Lindblomin talo purettiin 1950-luvulla...
... ja tilalle tule Sokos Wiklund.
Ymmärrän toki sen, että kaupunkien pitää kehittyä ja pysyä ajassa - ei ole järkevää museoida kaupunkia ja säilyttää väkisin kaikki vanha vain siksi että se on vanhaa. Mutta missä mittakaavassa Turkua onkaan lähdetty modernisoimaan! On sääli, että ei olla nähty pitkäaikaisia (taloudellisia?) vaikutuksia, vaan varmaankin tehdä Turusta uskottava nykyaikainen kaupunki. Jotain myönnytyksiä on sentään tehty, mutta en tiedä, onko tämäkään kompromissi välttämättä niin fiksu:


Monen rakennuksen kohdalla vaikuttaminen on jo myöhäistä, sillä purettua ei saa takaisin. Onneksi Turussa kuitenkin vielä riittää vanhoja taloja - ja asukkaat tuntuvat todellakin olevan tietoisia turun taudista ja vastustavansa uusia purkuja. Hyvä - vaaditaan asuntojen kunnostusta ja kunnossapitoa eikä purkamista!

Lisätietoa esimerkiksi täältä.
Lisäksi valokuvien linkkiviitteistä löytyy aiheeseen liittyviä uutisia ym.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, kerro kommenttis :)