tiistai 27. joulukuuta 2011

Kuinka tutustuin Turun kaupunginosiin

Joku ehkä muistaa, että viime vuonna aloitin toiveikkaana kirjoittamaan Turun eri kaupunginosista. En päässyt kovin pitkälle - kirjoitin ainoastaan Halisista ja Ylioppilaskylästä. Tänä syksynä onnistuin tutustumaan Portsaan niin hyvin, että saatoin kirjoittaa siitä postauksen. Vuoden kuluessa olen huomannut, että loppujen lopuksi minun ei tule juurikaan kuljettua kovin paljon yliopiston, keskustan ja rautatieaseman väliä suurempia matkoja. Tottakai teen välillä pidempiä kävelylenkkejä - olen kävellyt satamaan ja Kupittaalle ja sinne jonnekin radan toiselle puolelle, kohti Raisiota. Minulla ei kuitenkaan ole juuri koskaan asiaa esimerkiksi Vähä-Heikkilään tai Jyrkkälään. Missä ne edes ovat?

Kotikaupungissa tuli asuttua noin kaksikymmentä vuotta, ja sinä aikana oli asiaa kaupungin joka kolkkaan ja naapurikuntienkin kolkkiin vaikka kuinka paljon. Täällä Turussa lähiöihin tutustuminen jää kuitenkin osittain vain nimien tasolle:

Pläkkikaupunki: Mitä ihmettä? Onko tämä kaupunginosa vai kenties Jukka Pojan Kapteeni Ä-ni -vuosina kirjoittama jatke Hamppukaupungille? "No koska perustetaan Pläkkikaupunki... Koska perustetaan kauniimpi kaupunki kuin Turku, Tampere tai Helsinki / ja siellä on lepposa meiniki.."

Kiikku: Kii-kaa-kii-kaa...

Runosmäki ja Liljalaakso: Vierekkäin sijaitsevien kaupunginosien nimet ovat ehkä kauneimmat koskaan kuulemani. Kuka ei haluaisi asua Liljalaaksossa, aivan kuin keskellä L. M. Montgomeryn romaania!

Kärsämäki: Tälle en suurena Pasila-fanina voi olla hymyilemättä joka kerta sen kuullessani. "Kärsämäki yks, tuttisuu nolla."

Hannuniittu: Onko viimeinen kirjain tarkoituksella u? Eikö kenties y olisi loogisempi?

Jänessaari: Tässä on käynyt samanlainen virhe.

Kakskerta: Tästä taas tulee mieleen se vauvalehti, Kaksplushan sen nimi on. Jotenkin hassu nimi kaupunginosalle.

Krookila: Tämä kaupunginosa kuulostaa siltä, että se on todennäköisesti esiintynyt Väinö Linnan romaaneissa.

Kupittaa: Kaverini näki Turussa käydessään Turku 2011 -kyltin, jossa oli nuoli ja siinä luki "Kupittaan puisto". Hän naurahti ja huusi: "lukeeko tossa, että kupittaan puistoon?" Hän oli hetken luullut, että kyltti kehotti ihmisiä harrastamaan alkoholitoimintaa puistossa :D

Nunna: Hmm... Seuraavan kaupunginosan voisi nimetä vaikka "poliisiksi" tai "maanviljelijäksi" tai "presidentiksi"!

Ehkä voisin alkaa tarkastaa ennakkoluulojeni paikkaansapitävyyttä ensi keväänä ja tehdä bussireissuja näihin paikkoihin :)

kuva täältä

1 kommentti:

  1. mä jaksan nauraa pallille ja pallivahalle. suikkila on kans hyvä :D

    VastaaPoista

Kerro, kerro kommenttis :)